Umami: Skrytá chuť, ktorá zmení vaše varenie
Pridané 4.11.2024 07:00:00 Počet zobrazení 80
😋 Ak ste niekedy ochutnali jedlo, ktoré vám spôsobilo naozaj jedinečný chuťový zážitok a túžbu po ďalšom súste, je pravdepodobné, že ste sa stretli s umami – piatou chuťou, ktorá je základným kameňom ázijskej kuchyne. Umami, často opísané ako „lahodné“ či „chutné“, je viac ako len príchuť. Má schopnosť dodať jedlám hĺbku, vyvážiť ich a zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Poďme sa pozrieť, čo presne umami je, ako ovplyvňuje naše chuťové poháriky a ktoré ázijské potraviny sú najlepším zdrojom tejto unikátnej chuti.
Čo je umami a kde sa vyskytuje?
Umami, označované za piatu chuť, dopĺňa klasickú štvorku chutí: sladké, slané, kyslé a horké. Tento termín pochádza z japonského slova „umai", čo znamená „chutný" alebo „lahodný". Chemicky sa umami viaže na prítomnosť glutamátu, inosinatov a guanylatov, čo sú látky prirodzene sa vyskytujúce v mnohých potravinách a ingredienciách. Už pred storočiami japonskí kuchári objavili, že fermentované sójové produkty, morské riasy, či sušené ryby majú schopnosť premeniť jedlo na jedinečný chuťový zážitok.
Umami je prítomné vo viacerých u nás bežne dostupných surovinách, ako napríklad paradajky, syry (najmä parmezán), mäso, a dokonca aj huby. Avšak, práve v ázijskej kuchyni má umami výrazný vplyv na štruktúru a komplexnosť jedál. Je to preto, že umami je základom mnohých tradičných ázijských surovín a korenín, ktoré dodávajú jedlám „niečo extra".
Ako umami ovplyvňuje chuťový zážitok?
Jednou z najzaujímavejších vlastností umami je jeho schopnosť pôsobiť ako „posilňovač" chuti. Keď je jedlo bohaté na umami, zdá sa, že každá chuť sa stáva intenzívnejšou. Umami totiž stimuluje slinné žľazy a robí jedlo „šťavnatejším" a plnším, čo vám zanecháva pocit spokojnosti. Výskumy ukázali, že umami dokáže harmonizovať so slanými, kyslými aj sladkými chuťami, čím vytvára celistvý chuťový profil. Preto sa umami často využíva v ázijskej kuchyni ako základ, ktorý podporí všetky ostatné príchute.
Ďalším fascinujúcim efektom umami je jeho schopnosť zasýtiť. Telo si ho intuitívne spája s jedlom bohatým na bielkoviny, čo znamená, že nám môže pomôcť cítiť sa plnšie a spokojným aj s menším množstvom jedla. Tento poznatok sa dá skvele využiť pri varení – pridanie umami surovín do jedál vám umožní vyčarovať sýte jedlá s menším počtom ingrediencií.
Najlepšie zdroje umami v ázijskej kuchyni
Ázijská kuchyňa je plná umami pokladov, ktoré sú dostupné aj na našom trhu, takže ich môžete ľahko začleniť do svojich receptov. Medzi tie najlepšie patria:
Sójové omáčky – Prírodne fermentovaná sójová omáčka je plná umami a vďaka svojej bohatej a slanej chuti je skvelým základom pre marinády, omáčky a polievky.
Miso pasty – Vyrobená fermentáciou sójových bôbov, miso pasta má intenzívnu chuť, ktorá je ideálna na dochutenie polievok, dusených jedál a omáčok.
Riasy kombu – Kombu je druh morskej riasy, ktorú možno často nájsť vo vývare dashi, základnej zložke japonských polievok a omáčok. Je bohatá na glutamáty a dodáva jedlám príjemne jemnú umami chuť.
Rybie omáčky – Thajská a vietnamská kuchyňa využíva rybie omáčky pre ich intenzívnu chuť, ktorá jedlu dodá nezameniteľnú chuť a bohatstvo.
Vyskúšajte tieto umami suroviny a zistíte, ako jednoducho sa dá vylepšiť každodenné varenie. Stačí málo, a jedlo, ktoré pripravíte, bude chutné, vyvážené a výnimočné.
Umami je viac, ako len chuť – je to kľúčový prvok v ázijskej kuchyni, ktorý mení spôsob, akým si jedlo vychutnávame. Ak chcete pridať trochu umami do svojho varenia, na našom eshope nájdete široký výber originálnych ázijských ingrediencií, ktoré vás prevedú na chuťovú cestu za týmto piatym chuťovým zázrakom.