Menu

HappyBlog - blog zo sveta Ázie

Kórejská kuchyňa: Láska k pálivým chutiam 233
30
01/25

Kórejská kuchyňa: Láska k pálivým chutiam

🌶️ Pikantnosť je neodmysliteľnou súčasťou kórejskej kuchyne. Od pikantného kimči až po ohnivé tteokbokki, kórejské jedlá sú známe svojou intenzívnou chuťou, ktorá dokáže zahriať telo i dušu. V tomto článku sa pozrieme na kultúrnu a chuťovú dôležitosť pikantnosti, predstavíme známe pikantné jedlá a zameriame sa aj na ich zdravotné benefity.

Čítajte viac

Rezance vs. Ryža: Ktorá príloha je v Ázii obľúbenejšia? 155
27
01/25

Rezance vs. Ryža: Ktorá príloha je v Ázii obľúbenejšia?

🤔 Rezance alebo ryža? Tento večný súboj, ktorý sa odohráva v kuchyniach naprieč Áziou, rozdeľuje gurmánov na dve skupiny. Obe tieto ikonické prílohy majú svoje korene hlboko v histórii ázijskej kuchyne a sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradičných jedál. V tomto článku sa pozrieme na regionálne rozdiely, najlepšie miesta na ich ochutnanie a tipy, ako si ich pripravíte doma.

Čítajte viac

Vianoce v Ázii: Ako oslavujú najkrajší sviatok roka? 293
20
12/24

Vianoce v Ázii: Ako oslavujú najkrajší sviatok roka?

🎄 Keď si predstavíme Vianoce, mnohým z nás sa vybavia zasnežené krajiny, tradičné vianočné trhy a vôňa škorice s vanilkou. Ale čo keď sa presunieme na druhý koniec sveta, do Ázie? V tejto časti sveta sa Vianoce oslavujú rôznorodými spôsobmi, často v netradičnom duchu, ktorý spája západné tradície s lokálnou kultúrou. Poďme sa spolu pozrieť, ako vyzerajú Vianoce v rôznych ázijských krajinách.

Čítajte viac

Zázvor: Liečivý koreň pôvodom z Ázie 312
08
11/24

Zázvor: Liečivý koreň pôvodom z Ázie

🫚 Zázvor, nenápadný koreň, ktorý je veľmi populárnym aj na Slovensku, má v ázijskej kultúre výnimočné miesto. Jeho ostrá, korenistá chuť a nespočetné zdravotné benefity z neho robia dôležitú ingredienciu nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Či už ste milovníkom ázijskej kuchyne alebo hľadáte spôsoby, ako posilniť svoje zdravie, zázvor vám môže byť skvelým spojencom.

Čítajte viac

Umami: Skrytá chuť, ktorá zmení vaše varenie 586
04
11/24

Umami: Skrytá chuť, ktorá zmení vaše varenie

😋 Ak ste niekedy ochutnali jedlo, ktoré vám spôsobilo naozaj jedinečný chuťový zážitok a túžbu po ďalšom súste, je pravdepodobné, že ste sa stretli s umami – piatou chuťou, ktorá je základným kameňom ázijskej kuchyne. Umami, často opísané ako „lahodné“ či „chutné“, je viac ako len príchuť. Má schopnosť dodať jedlám hĺbku, vyvážiť ich a zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Poďme sa pozrieť, čo presne umami je, ako ovplyvňuje naše chuťové poháriky a ktoré ázijské potraviny sú najlepším zdrojom tejto unikátnej chuti.

Čítajte viac

Zaujímavá Ázia s Wokom: pôvod zmrzliny Vás prekvapí 247
01
10/24

Zaujímavá Ázia s Wokom: pôvod zmrzliny Vás prekvapí

🍨 Pôvod zmrzliny by ste márne hľadali v Taliansku. Táto obľúbená pochúťka na celom svete, má svoj pôvod v dávnej histórii a prekvapivo pochádza z Číny. Jej cesta cez tisícročia až na náš stôl je fascinujúcim príbehom, ktorý kombinuje vynaliezavosť a kulinárske umenie.

Čítajte viac

Pho vs. Ramen: súboj ikonických ázijských polievok 1212
27
09/24

Pho vs. Ramen: súboj ikonických ázijských polievok

🍜 V ázijskej kuchyni existujú jedlá, ktoré sa stali synonymom pre svoje krajiny pôvodu. Dve z najznámejších polievok, ktoré si získali srdcia mnohých gurmánov po celom svete, sú vietnamské pho a japonský ramen. Hoci sú obe polievky známe pre svoje lahodné a jedinečné chute, líšia sa svojimi ingredienciami, spôsobom prípravy a kultúrnym pozadím. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Čítajte viac

Sushi: najobľúbenejšie jedlo z Japonska 600
23
09/24

Sushi: najobľúbenejšie jedlo z Japonska

🍣 Sushi je jedným z najznámejších jedál japonskej kuchyne, ktoré si získalo popularitu po celom svete. Jeho jedinečná kombinácia čerstvých ingrediencií, ryže a morských plodov robí z tohto pokrmu nezabudnuteľný zážitok. Ale okrem samotnej chuti má sushi bohatú históriu a množstvo zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia.

Čítajte viac

Kimchi: kórejský recept na dlhovekosť 603
20
09/24

Kimchi: objavte kórejský recept na dlhovekosť

🥗 Kimchi je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý je jedným z najstarších a najznámejších jedál v kórejskej kuchyni. Pôvod kimchi siaha viac ako 2000 rokov dozadu, do obdobia, kedy ľudia začali používať fermentáciu ako spôsob konzervácie zeleniny počas zimy, keď bola čerstvá zelenina nedostupná.

Čítajte viac

Mochi: sladká dobrota s bohatou históriou 459
16
09/24

Mochi: sladká dobrota s bohatou históriou

🍬 Mochi koláčiky sú jednou z najznámejších tradičných japonských sladkostí, ktoré si získali obľubu po celom svete. Tieto mäkké a pružné koláčiky sú vyrobené z lepkavej ryže (glutinóznej ryže) a ich jemná textúra a unikátna chuť robia mochi výnimočným dezertom, ktorý je zároveň spojený s japonskými sviatkami a rituálmi.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti