Menu

Kimchi: objavte kórejský recept na dlhovekosť

Pridané 20.9.2024 07:00:00 Počet zobrazení 110

🥗 Kimchi je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý je jedným z najstarších a najznámejších jedál v kórejskej kuchyni. Pôvod kimchi siaha viac ako 2000 rokov dozadu, do obdobia, kedy ľudia začali používať fermentáciu ako spôsob konzervácie zeleniny počas zimy, keď bola čerstvá zelenina nedostupná.

Kimchi: kórejský recept na dlhovekosť

Pôvod kimchi

Kimchi má korene v starovekej Kórei, pričom prvé zmienky o fermentovaných zeleninách pochádzajú z obdobia okolo 37 pred n. l. počas dynastie Joseon (1392 – 1897) sa kimchi postupne vyvíjalo a získalo podobu, ktorú poznáme dnes. Pridanie čili papričiek do kimchi nastalo až v 17. storočí, po tom, čo boli čili papričky dovezené do Kórey z Ameriky. Tento krok zmenil chuť kimchi na pikantnú a pridal mu charakteristickú červenú farbu.

Ako sa vyrába kimchi?

Kimchi sa zvyčajne pripravuje z nakladanej zeleniny, najčastejšie z čínskej kapusty alebo reďkovky, ktorá sa fermentuje so zmesou soli, cesnaku, zázvoru, rybacej omáčkyčili papričiek a ďalších prísad. Proces fermentácie prebieha tak, že sa zelenina najprv nasolí, aby sa z nej vytiahla voda, potom sa zmieša s pastou zo spomenutých prísad a nechá sa fermentovať v nádobách niekoľko dní až týždňov.

Fermentácia prebieha za prítomnosti prirodzených baktérií mliečneho kvasenia (Lactobacillus), ktoré nielen konzervujú kimchi, ale tiež mu dodávajú charakteristickú kyslú chuť. Kimchi sa môže fermentovať krátko pre jemnejšiu chuť, alebo dlhšie, čo vedie k intenzívnejšej kyslosti.

Pri výrobe domáceho kimchi sa môžete inšpirovať aj naším receptom, na HappyWok "kimču".

Kimchi a naša slovenská kyslá kapusta

Kimchi a slovenská kyslá kapusta sú si podobné v tom, že obe sú to fermentované jedlá vyrobené zo zeleniny, a obe používajú proces mliečneho kvasenia, čo im dodáva kyslú chuť a zdravotné benefity. Avšak existujú medzi nimi aj rozdiely, a to najmä v ingredienciách, chuti, spôsobe prípravy a kultúrnom kontexte.

Obe jedlá prechádzajú procesom mliečneho kvasenia, kde sa využívajú baktérie mliečneho kvasenia (Lactobacillus), čo vedie k tvorbe kyseliny mliečnej, ktorá dodáva pokrmom charakteristickú kyslú chuť. Kimchi aj kyslá kapusta sú bohaté na probiotiká, ktoré sú prospešné pre trávenie a podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Obe jedlá sú bohaté na vitamíny a minerály, majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. 

Kimchi aj kyslá kapusta sú tradičnými jedlami v ich príslušných kultúrach – v Kórei a na Slovensku – a sú bežnou súčasťou každodenných jedál, najmä v zimných mesiacoch, keď sa zelenina uchováva fermentovaná na dlhšie obdobie.

Kyslá kapusta sa zvyčajne vyrába len z bielej kapusty a soli. Ako korenie sa pridáva rasca alebo bobkový list, no všeobecne má kyslá kapusta jednoduché zloženie. Kimchi je oveľa komplexnejšie, hlavne čo sa týka prísad. Okrem kapusty (najčastejšie čínskej) sa pridáva červená čili paprika, cesnak, zázvor, rybia omáčka, a v niektorých receptoch aj krevety alebo iné morské plody. Tento pikantný a aromatický mix robí kimchi chuťovo oveľa výraznejším.

Kyslá kapusta sa najčastejšie podáva ako príloha k jedlám, najmä k mäsitým pokrmom, ako sú napríklad klobásy alebo bravčové mäso a používa sa tiež ako základ pre našu tradičnú slovenskú kapustnicu. Kimchi je základným prvkom kórejskej kuchyne a konzumuje sa denne ako príloha k takmer všetkým jedlám.

Prečo je kimchi také zdravé?

Kimchi je mimoriadne zdravé, pretože obsahuje množstvo probiotík vďaka procesu fermentácie. Tieto prospešné baktérie podporujú zdravie tráviaceho systému, posilňujú imunitu a môžu prispieť k zlepšeniu metabolizmu. Okrem toho je kimchi bohaté na vitamíny A, B, C, minerály ako vápnik a železo, a tiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie.

Kimchi sa v Kórei často považuje za recept na dlhovekosť a dôležitú súčasť zdravej stravy, ktorá môže prispieť k dlhovekosti. Kórejci konzumujú kimchi denne a vďaka jeho unikátnemu zloženiu a zdravotným benefitom sa verí, že prispieva k ich celkovému zdraviu a vitalite.

Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že pravidelná konzumácia kimchi môže pomôcť znižovať cholesterol, regulovať hladinu cukru v krvi a znižovať riziko vzniku určitých chronických ochorení, vrátane srdcových problémov. Okrem zdravotných benefitov je kimchi veľmi nízkokalorické, takže je ideálnou súčasťou vyváženej stravy.

Kimchi teda nie je len obľúbenou kórejskou pochúťkou, ale aj výživnou potravinou, ktorá má priaznivé účinky na zdravie a je dôležitou súčasťou kórejskej kultúry.

Značky

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Vrátiť sa k nákupu Prejsť k objednávke