Kari je zmes korenia, na ktorú neexistuje presný recept. Hlavné zložky ako kurkuma, korenie, čili, ďumbier a kardamón výrazne pomáhajú srdcu a chránia pred rakovinou. Používa sa najmä v thajskej a indickej kuchyni na prípravu mäsa, omáčok či ryže.
Samotné zloženie je variabilné, najčastejšie v ňom však nechýbajú komponenty ako kurkuma, paprika, čili, kardamón, koriander, zázvor, rasca, muškát, škorica a mnoho ďalších. A práve kurkuma je zložkou s najvýraznejšími blahodárnymi účinkami pre zdravie človeka. Vo výdatnej miere podporuje činnosť tráviaceho traktu a spolu so zázvorom sú tiež výborným antioxidantom s protinádorovým pôsobením. Indická medicína využíva kurkumu aj pri liečbe zápalov, kožných ochorení, pri podráždeniach pokožky a pri žalúdočných problémoch, plynatosti či zápchach. Tiež má schopnosť eliminovať v tele voľné radikály, ktoré poškodzujú zdravé bunky. Organická zložka kurkumy – kurkumín pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém a veľmi účinne znižuje oxidáciu tukov v krvi. Kurkuma vie tiež výrazne zvýšiť rýchlosť opätovného zrastu kostí.