Kvalitný thajský 100 % palmový cukor 200 g. Krajina pôvodu Thajsko.
Palmový cukor je sladidlo vyrobené z miazgy prítomnej v púčikoch kokosovej palmy. Je známy ako prírodný cukor, pretože vyžaduje minimálne spracovanie a nepoužívajú sa žiadne chemikálie. Miazga zo stromu sa zahrieva, aby odvádzal obsah vlhkosti, kým sa nezíska hustý sirup, a tento sladký sirup sa potom ďalej redukuje na kryštály. Napriek mnohým špekuláciam okolo palmového cukru a jeho zdravotných výhod, je to bežná zložka používaná pri príprave tradičných jedál v ázijskej kuchyni. Cukor má jemnú karamelovú príchuť a vo svojej tekutej forme pripomína med, zatiaľ čo v granulárnom stave nie je v porovnaní s bielym cukrom príliš odlišný. Používa sa pri výrobe karí, omáčok a dezertov.
Výhody palmového cukru pre zdravie:
Pretože palmový cukor je nerafinovaný cukor, je známe, že je bohatý na vitamíny a minerály. V dôsledku toho sa stal čoraz obľúbenejšou náhradou bieleho a hnedého cukru. Výskumné štúdie zistili, že obsahuje minerály ako draslík, fosfor, zinok, železo, mangán a meď; malé množstvo fytonutrientov, ako sú polyfenoly, flavonoidy a antokyanidín; a antioxidanty. Je bohatý na vitamíny B, najmä inozitol (Vit8), ktorý je potrebný na tvorbu zdravých buniek, ako aj tiamín, riboflavín, kyselinu listovú a cholín.
Obsahuje 16 rovnakých aminokyselín, ktoré sa tiež nachádzajú v miazge, z ktorej pochádza. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi proteínov a sú potrebné na rast a opravu buniek.
Jedným z najväčších dôvodov popularity palmového cukru je jeho nízky glykemický index, metóda merania vplyvu uhľohydrátov na hladinu glukózy v krvi. Vysoká GI znamená, že jedlo sa rýchlo absorbuje v tele, čím sa zvyšuje hladina cukru v krvi a spôsobuje, že pankreas uvoľňuje veľké množstvo inzulínu. Nízka Gl ukazuje, že jedlo sa pomaly vstrebáva, čím sa zabráni zvýšeniu hladiny inzulínu. Vedci zistili, že GI palmového cukru je 35 v porovnaní s medom pri 55 a stolovým cukrom pri 68.
Palmový cukor tiež obsahuje vlákninu z potravy nazývanú inulín, o ktorej je známe, že kontroluje hladinu cukru v krvi a malé množstvo fruktózy, čo je druh cukru, ktorý naše telo rýchlo premieňa na triglycerid - formu tuku.
Aj keď tieto faktory viedli k tvrdeniu, že palmový cukor má malý vplyv na hladinu cukru v krvi a je vhodný pre diabetikov, nezabúdajme, že je to stále sladidlo. Ako sa uvádza v článku „The Huffington Post odborníkom na výživu a výživu JJ Virgin", „v štúdii v denníku ASEAN Food Journal sa zistilo, že kokosový cukor obsahuje asi 71 percent sacharózy, čo znamená stolový cukor, ako aj 3 čistej glukózy a 3% čistej fruktózy. Inými slovami, asi 78 percent - viac ako tri štvrtiny - kokosového cukru je v skutočnosti cukor v porovnaní so 100 percentami stolového cukru. (Živiny, inulín a antioxidanty tvoria v kokosovom cukru ďalších 22 percent.) "GI sa okrem toho líši od človeka k človeku a tiež záleží na tom, ako sa jedlo varí a čo sa konzumuje. Vo väčšine prípadov sa cukor pravdepodobne zmieša alebo pripraví s inými zložkami, ktoré obsahujú uhľohydráty. Aj z hľadiska kalórií je to ekvivalent k stolovému cukru.
2,60 €
2,17 € bez DPH