Ochucovacia omáčka Mirin Honteri Mizkan 355 ml. Krajina pôvodu USA.
Vneste do svojho varenia jednu z najzákladnejších ingrediencií japonskej kuchyne s touto dochucovacou omáčkou v štýle ryžového vína mirin. Na rozdiel od „pravého" mirin, ktoré má vysoký obsah alkoholu, táto jeho náhrada v štýle mirin poskytuje rovnakú hlbokú sladkosť chuti s menej ako 1 % alkoholu.
Mirin je sladené ryžové víno, vyznačujúce sa sladkou chuťou. Je to takzvané tekuté korenie, využívané hojne v japonskej kuchyni. Mirin sa dá priradiť podobnosťou k saké. Cukor, ktorý mirin obsahuje, je prirodzený vďaka fermentácii. Mirín sa vyrába z lepkavej ryže, kultivovanej ryže a trochy destilovaného alkoholu. Všetky tieto prísady sa zamiešajú a nechajú kvasiť 2 mesiace v cédrových sudoch. Malé množstvo mirinu sa používa namiesto cukru a sójovej omáčky.
Používa sa na ochucovanie ázijskej kuchyne, hlavne suši pričom maskuje pach rýb. Použiť ho môžte taktiež na zálievky na šaláty, omáčky, do polievok, na výrobu marinád a dresingov.
Vynikajúcu univerzálnu zálievku do šalátov si pripravíte takto: 2lyžice Mirin zmiešajte s lyžicou ryžového octa (možno nahradiť citrónovou šťavou), lyžičkou cukru, lyžicou saké (alebo bielé víno). Nakoniec dajte do toho pár kvapiek sezamového oleja. Šalét môžete posypať mierne opraženým sezamom.