Čerstvé huby Enoki Yong Jia 100 g. Krajina pôvodu Čína.
Enoki sú pochúťkou, s ktorou ste sa možno stretli v japonských reštauráciách, kde neraz dopĺňa silné vývarové polievky, šaláty, alebo tvorí prílohu. Svojim vzhľadom, ale aj jemne chrumkavou chuťou (pričom sa odporúča len krátko orestovať, pridať do varu na záver, alebo podávať surovú), je zaujímavou potravinou, ktorou nevšedne doplníte vaše recepty. Okrem oblasti pôžitku nezaostáva ani vo sfére zdravia, ku ktorému prispieva najmä ako strážca imunity (podobne ako hliva). Ázijská kuchyňa ponúka množstvo inšpirácií a receptov, ktoré môžete o enoki obohatiť a vychutnať si tak ich chuť priamo doma.
Enoki, enokitake alebo botanicky plamienka zimná (Flammulina velutipes) je trocha exotická, ale veľmi chutná huba. V Japonsku, krajine jej pôvodu, sa nazýva zimná huba, pretože rastie aj v zimnom období. Názov enoki získala podľa japonských stromov enoki, na ktorých rastie. Vďaka širokému spektru terapeuticky účinných látok ju od 50. rokov minulého storočia skúmajú japonskí vedci.V osemdesiatych rokoch minulého storočia vykonal Dr. Tetsuro Ikewawa v Japonsku v provincii Nagano zaujímavý pokus, kde sa porovnávala skupina 174 tisíc obyvateľov so skupinou pestovateľov enoki, ktorí ju samozrejme konzumujú vo väčšom množstve.Výskyt rakoviny u pestovateľov enoki bol takmer o 50 % nižší ako u ostatných obyvateľov. Štúdia vykonaná v roku 2010 v Japonsku opísala tri unikátne polysacharidy obsiahnuté v enoki, ktoré majú výrazné imunostimulačné a protinádorové účinky.
Použite ju do omáčok, alebo do kuracieho či hovädzieho vývaru. Je to pomerne jemná huba, preto ju dávajte do pokrmu pred dokončením varenia.