Menu
Pasta miso original 500g

Najpredávanejšie

Pasta miso originál 500g. Krajina pôvodu Taiwan. Čítajte viac

Vypredané

4,90 €

4,12 € bez DPH

Množstevné zľavy

1 ks: 4,90 € /ks

2-4 ks: 4,76 € /ks

5-7 ks: 4,56 € /ks

8 ks a viac: 4,41 € /ks

Pridať k Obľúbeným

Najprv sa musíte prihlásiť

Skladové číslo: 12270027

Výrobca:

Popis

Pasta miso originál 500g. Krajina pôvodu Taiwan.

Miso neodmysliteľne patrí k japonskej kuchyni, má charakteristickú sýtu chuť a tmavú farbu. Miso je vyrábané tradičným spôsobom, rovnako ako pred mnohými stovkami rokmi. Vybrané sójové bôby sa zaťažené kameňom fermentujú po dobu 3 rokov v cédrových sudoch. Miso obsahuje rad minerálov, vitamínov. Vhodné pre vegánov a vegetariánov.

Miso je hnedá kvasená pasta, pre ktorej výrobu sa používajú sójové bôby, soľ, fermentačné činidlo a často tiež nejaký druh obilniny. Existuje mnoho druhov misa. Všeobecne platí, že čím je miso tmavšie, tým dlhšie bolo fermentované a tým intenzívnejšia je jeho chuť. Miso by nemalo prejsť varom.

Použitie: Na prípravu Miso polievky, ale i na iné polievky a omáčky. Na japonske marinovanie masa spolu s gochujang pastou.

Uvarte si jednu z najzdravších polievok planéty. Jesť ju môžete aj tri razy denne
Autor: HNonline.sk

Zdroj: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Japonská miso polievka je jednou z najzdravších polievok sveta a to je zrejme aj dôvod jej vzrastajúcej obľuby. Je zdravou a rýchlou pochúťkou a môžete ju podávať ako energiou nabíjajúce raňajky, ľahký obed alebo výdatnú, napriek tomu nízkokalorickú večeru, keď použijete všetky rozmanité prísady od tofu cez zeleninu a huby až po morské riasy. Tiež sa nazýva „japonský zázrak", píše Dagmař Heřtová pre portál lidovky.cz.

Základom pri príprave miso polievky je nevyhnutná miso pasta. Táto extrémne zdravá fermentovaná pasta je stále častejšie používaná v modernej gastronómii - glazujú sa ňou ryby a mäsá alebo sa pridáva práve do obľúbenej miso polievky.

Jednou z najzákladnejších surovín a pochutín japonskej kuchyne sú fermentované sójové bôby so soľou a hubou kóji (latinsky Aspergillus oryzae), ale niekedy aj s ryžou, jačmeňom či ďalšími ingredienciami, nazývajúce sa miso. Výsledkom fermentácie je miso - hustá pasta, ktorá sa používa na omáčky alebo ako nátierka, na nakladanie zeleniny a mäsa a je tiež základným komponentom polievky miso.

Miso pasta však nie je len fermentovaným základom pre prípravu ďalších jedál, je aj vysoko cenená pre svoje nutričné hodnoty, má vysoký obsah vitamínu B a proteínov a verí sa, že má protikarcinogénne účinky. Základnou surovinou pre fermentáciu sú sójové bôby aj ďalšie obilniny, ako je jačmeň, ryža, pšenica, pohánka, raž. Fermentácia prebieha od 5 dní až po niekoľko rokov a je veľmi dôležitým procesom, pri ktorom sa tvoria významné rastlinné fytonutrienty, a zvyšuje sa antioxidačné pôsobenie minerálov. Čím dlhšia fermentácia, tým viac účinných látok a chutí. Napriek tomu, že mnohí namietnu, že miso pasta má vysoký obsah soli, je dokázané, že paradoxne unikátne sójové proteíny sú jedným z dôvodov, prečo miso podporuje kardiovaskulárny systém.

Miso polievka
miso

Snímka: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
7 fotografií

Červené, hnedé aj biele
Podľa chuti, vône, textúry a vzhľadu sa miso pasta môže odlišovať, rovnako tak sa miso rôzni i podľa jednotlivých japonských regiónov a sezóny, teploty, doby fermentácie, množstvo soli a druhu huby kóji. Existuje však základné rozdelenie miso pasty podľa zafarbenia: červené miso (aka miso), hnedé miso (tanshoku-miso) a biele miso (shiro-miso). Je síce možné jednotlivé druhy misa kombinovať, aby ste získali tú správnu chuť, ktorú si prajete, avšak je nutné brať do úvahy rôzne druhy ingrediencií, s ktorými budete miso pastu kombinovať a miso ochutnať ešte pred začiatkom varenia.

Napríklad červené miso je najtmavšie, jeho fermentácia prebieha dlhšie a je teda v porovnaní s ostatnými druhmi najsilnejšie, preto sa používa s výraznejšími chuťami, ako sú napríklad silne ochutené morské plody, okra a pór, z bylín napríklad pažítka alebo ázijská super bylina perilla.

Hnedé miso sa vyrába z jačmeňa a sójových bôbov alebo ryže. Práve pre svoju neutrálnu chuť sa výborne hodí do polievok; môžete k nemu pridávať všetky druhy ingrediencií, zvlášť zeleninu ako napríklad tekvicu, tofu, morské riasy a shiitake huby. Hnedé miso je v Japonsku najbežnejšie používaným druhom pre každodenné varenie.

Biele miso je najjemnejšie, obsahuje menej soli a fermentácia je pomerne krátka. Má sladkú a jemnú chuť a výborne sa hodí ku koreňovej zelenine, akou je v Japonsku tradične koreň lotosu, alebo k bielej reďkovke či čínskej kapuste; z más sa skvele hodí k bravčovému, aj keď mäso sa do miso polievky pridáva len výnimočne, a ak áno, tak práve len bravčové. Ideálne sa hodí k jemnejším citrusovým chutiam a zázvoru.

Miso západného typu
S obľubou zdravej ázijskej kuchyne dochádza k zjednodušeniu japonskej kuchyne a v európskej či americkej gastronómii dochádza k značnému zrýchleniu prípravy zázraku menom miso polievka. Používa sa rybí, zeleninový alebo kurací vývar západného typu, čo je vedené nepochybne trendom moderného spôsobu žitia. Podľa tradičného japonského receptu sa má na správnu miso polievku pripraviť vývar, ktorý sa nazýva dashi. Dashi je vývar, ktorý obsahuje sušené malé sardinky, sušené a údené kúsky makrely a morské chaluhy a shiitake huby. To všetko dáva vývaru neopakovateľnú chuť.

Dashi sa v mnohých krajinách dá zohnať aj ako instantná polievka vo forme prášku alebo pasty. Je veľmi obľúbená v Japonsku na pracoviskách, kde si polievku môžete pripraviť rovnako ako napríklad zelený čaj.

Japonský zázrak
Všeobecné povedomie o zdravotných benefitoch asi nie je tým hlavným dôvodom, prečo Japonci jedia miso polievku aj niekoľkokrát denne - a začínajú už od raňajok. Jednoducho im chutí, zahreje, zasýti, pretože má vysoký obsah proteínov. Napriek tomu ale má málo kalórií. V roku 2003 Japonské národné centrum pre výskyt rakoviny odporučilo miso polievku ako prevenciu proti rakovine prsníka, pokiaľ ju konzumujete každý deň. A stačí si do nej dať len pár kúskov tofu a morskú riasu, tak ako to dnes už servírujú rýchle občerstvenia.

Zdroj: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Miso polievku si však môžete pripraviť z kuracieho alebo zeleninového vývaru pomocou miso pasty a potom už ju len doplniť opulentnými, napriek tomu nemenej zdravými surovinami, ktoré do tejto unikátnej polievky patria. Vyskúšajte ju s tradičnými soba rezancami, edamame sójovými bôbami (alebo len hráškom), hubami shiitake, jemnou brokolicou a niečím zeleným, napríklad kapustou alebo kelom kučeravým. Ozdobte bielou alebo červenou reďkovkou a potom už si len pochutnávajte. Postup nie je zložitý, len majte všetky suroviny pripravené, než začnete variť, potom už to ide rýchlo. A nezabudnite kúpiť miso pastu, bez nej polievka miso nie je miso.

Miso polievka s rezancami, tofu, hubami shitake a edamame
Potrebujeme:
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
4 lyžice miso pasty, najlepšie hnedej
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice sezamovej pasty, napríklad aj tahini
asi 2 cm čerstvého zázvoru
zväzoček jarnej cibuľky
2 lyžice ľahšieho olivového oleja
1 balenie udon rezancov (alebo akýchkoľvek pšeničných rezancov)
mrazené alebo čerstvé edamame sójové bôby
1 balíček tofu
1 hrsť čerstvých shiitake húb, sušené je potrebné dlhšie máčať
trochu zelených listov bielej kapusty alebo kelu kučeravého a pár kúskov brokolice
asi 5 červených reďkoviek na ozdobu

Ako na to:
Najskôr si ochutíme vývar. Do hrnca prelejeme hotový vývar a doplníme olúpaným a na kolieska nakrájaným ďumbierom, pridáme celé zelené časti jarných cibuliek (biele môžeme použiť nakrájané na plátky do polievky) a dáme variť. V pohári rozmiešame 4 lyžice miso pasty, 2 lyžice sezamovej pasty (tahini) a 2 lyžice sójovej omáčky a vložíme do polievky. Prehrejeme len pár minút a scedíme, aby sme mali vývar bez zázvoru a vňatí cibuliek, udržujeme ho teplý. Zatiaľ necháme roztopiť mrazené edamame bôby (alebo hrášok) a namočíme huby shiitake, ak nemáme čerstvé. Dáme variť vodu na udon rezance.
Na 1 lyžici olivového oleja smažíme asi 6 minút nakrájané tofu a dáme bokom. Na zvyšnej lyžici oleja osmažíme nakrájané shiitake huby a tiež dáme bokom. Medzitým v troche vody blanšírujeme pár hlavičiek brokolice a potom len pár minút kapustu, nakrájanú na prúžky, alebo kel kučeravý, môžeme ich tiež nechať čerstvé. Medzitým uvaríme rezance udon podľa návodu (väčšinou len 9 minút), zlejeme a pripravíme si misky. Do misiek vložíme rezance, huby, edamame, tofu a napríklad aj biele časti jarnej cibuľky. Všetko zalejeme horúcim vývarom a ozdobíme nakrájanou reďkovkou.

Diskusia 0

Žiadne komentáre

Nový komentár

Podobné produkty

Najnovšie produkty

  • Novinka

    Papier sójový biely 20ks 80g

    Papier sójový biely 20ks 80g

    Skladom

    17,85 €

  • Koláčiky ryžové Topokki Jiajang cup 120g

    Rýžové koláčiky Topokki v príchuti Jiajang. Autentická kórejská chuť so slanou a umami príchuťou, ideálne pre rýchle a lahodné jedlo.

    Skladom

    3,05 €

  • Pálivé

    Koláčiky ryžové Topokki sladko-ostré cup 140g

    Kombinácia sladkej a ostré chuti v korejských ryžových koláčikoch Topokki. Vychutnajte si tieto lahodné a pikantné koláčiky v praktickom pohári.

    Skladom

    3,50 €

  • Pálivé

    Koláčiky ryžové Topokki Hot ostré cup 120g

    Osviežte svoje chuťové poháriky s korejskými ryžovými koláčikmi Topokki v intenzívnej, horúcej a pikantnej verzii. Skvelé pre milovníkov ostrých pochúťok.

    Skladom

    3,05 €

  • Pálivé

    Koláčiky ryžové Topokki ostré cup 120g

    Ochutnajte autentické korejské ryžové koláčiky Topokki s intenzívnou ostrou chuťou. Ideálne na rýchle občerstvenie alebo ako doplnok k vášmu obľúbenému jedlu.

    Skladom

    3,05 €

  • Koláčiky ryžové Topokki Sójová omáčka cup 120g

    Rýžové koláčiky Topokki s príchuťou sójovej omáčky. Ideálne pre milovníkov autentickej ázijskej chuti s jemnou a slanou vôňou sójovej omáčky.

    Skladom

    3,05 €

  • Pálivé Halal

    Koláčiky ryžové Topokki originál cup 120g

    Rýžové koláčiky Topokki v originál príchuti sweet & spicy. Jemne sladká a pikantná chuť, ktorá vás nadchne. Ideálne na rýchle a chutné jedlo.

    Skladom

    3,05 €

  • Pálivé

    Rezance SY ostré kuracie Cheese cup 70g

    Rezance SY Buldak ostré kuracie Cheese cup 70g kombinujú pikantnú chuť kuracieho mäsa s krémovou syrovou omáčkou v praktickom pohári.

    Skladom

    3,05 €

  • Pasta instantná s hovädzou príchuťou 225g

    Rýchla instantná pasta s hovädzou príchuťou, ideálna na rýchle občerstvenie aj ako základ pre vytvorenie výdatných ázijských pokrmov.

    Skladom

    3,15 €

  • Koláčiky ryžové Mochi brusnicové s pudingom 180g

    Lahodné ryžové koláčiky Mochi s brusnicovým náplňou a jemným pudingom, ktoré si obľúbite pre ich výnimočnú chuť a textúru.

    Skladom

    3,90 €

Nový komentár

Kontrolný kód

i

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.
Produkt bol vložený do košíku
Vrátiť sa k nákupu Nákupný košík