Aniz 100 g. Krajina pôvodu Španielsko.
Táto krehká rastlinka pôvodne sa vyskytujúca na Strednom východe a vo východnom Stredomorí je botanicky príbuzná rasci, rímskej rasci, feniklu a kôpru. Pôvodne sa používala ako liečivá bylina, ale už starovekí Rimania rozšírili jej použitie o dochucovanie jedál, v tých časoch najmä koláčov podávaných po jedle na podporu trávenia. Aníz sa pestuje najmä pre semená, ale kulinársky zaujímavé sú aj jeho mladé listy.
Vôňa aj chuť sú trochu sladké a veľmi podobné sladkému drievku. Chuť anízu je jemnejšia a mäkšia ako chuť feniklu alebo badiánu.
V Európe sa aníz hojne používa ako korenie do koláčov a sušienok a na Strednom Východe a v Indii sa pridáva do polievok, dusených pokrmov a niekedy do chlebov. Olej zo semien často vyhľadávajú v okolí Stredozemného mora na výrobu anízom ochutených aperitívov a likérov.
Aníz sa považuje za prostriedok uľahčujúci odhlieňovanie a odkašlávanie a pridáva sa do zmesí a do tabletiek proti kašľu. Používa sa tiež na zlepšenie chutí horkých liekov.
LIEČIVÉ ÚČINKY ANÍZU
Pomáha pri kašli a ochoreniach dýchacích ciest
Je účinný proti nadúvaniu
Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav
Podporuje chuť do jedlu
Upokojuje tráviace ústrojenstvo
Je účinný na rôzne plesňové ochorenia a mykózy
Má močopudné účinky
Tlmí kŕče, bolesti a migrény
Zvyšuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek
Je vhodný pri celkovom oslabení organizmu
Drvený pomáha pri štikútanie a zápachu z úst
Využíva sa pri hnačkách alebo otrave jedlom
Pôsobí upokojujúco
2,65 €
2,21 € bez DPH