Kimči zo sušenej reďkovky Chongga 200g. Krajina pôvodu Južná Kórea.
Kórejská sušená reďkovka je pikantná a sladká zároveň. Skvelo sa hodí k jedlu Bossam (varený bravčový bôčik v pare). Chongga, majster Kimchi, suší tvrdé reďkovky na jeseň, aby si zachovali osviežujúcu perlivú textúru. Zoznámte sa s chutnou kórejskou sušenou reďkovkou bez obáv z pridávania konzervačných látok a sladidiel.
História
Pôvod jedla siaha do dávnych čias. Prvé písomné zmienky o kimčhi môžeme nájsť v čínskej poézii Ši-kjung, ktorej vek sa odhaduje na 2 600 až 3 000 rokov. V tom čase sa kimchi nazývalo „dži". Prvé podoby dnešného kimčhi obsahovali výlučne len čerstvú zeleninu a soľ. Až v 12. storočí sa začali pridávať rôzne ďalšie ingrediencie, ktoré výrazne zmenili doposiaľ tradičnú chuť a farbu jedla.
V súčasnosti sú červené čili papričky základom kimchi. Zaujímavým faktom je, že Kórea nepoznala tento druh zeleniny do začiatku 17. storočia.
Suroviny
Hlavnou súčasťou prípravy kimchi sú čínska kapusta, japonské biele reďkovky, uhorky, korenie a soľ. Korenie predstavuje spravidla mleté červené čili papričky, zelená cibuľa, cesnak, zázvor a nakladaná rybacia omáčka. Takto vytvorená zmes sa týždne až mesiace nakladá a necháva sa kvasiť.
Rôzne druhy
Tongčhimi
Kimchi sa delí na dva základné druhy podľa ročného obdobia. Zimné kimchi, nazývané kimdžang kimchi, ktoré sa pripravuje koncom leta vo veľkom množstve na zimu, ako zdroj zeleniny pre toto obdobie vegetačného pokoja. Medzi tento druh patria kimchi z čínskej kapusty, zabalené kimčhi a kimčhi s reďkovkami. Najznámejším druhom kimchi, ktorý sa pripravuje v zimnom období, je Tongčhimi (동치미).
Druhým typom je tzv. sezónne kimchi, alebo bežné kimchi. Príprava týchto kimčhi je jednoduchšia, pretože sa nevyžaduje tak dlhá doba procesu fermetácie ako pri zimnom kimčhi. Doba prípravy zvyčajne trvá len niekoľko dní. Tieto kimčhi sa pripravujú podľa toho, aká zelenina je v danom ročnom období dostupná. Zo sezónnych kimčhi sú najznámejšie jarné zelené, letné reďkovkové, jesenné, kimchi z čínskej kapusty a kimchi s plnenými uhorkami.
Aj v jednotlivých kórejských provinciách a mestách sa stretneme s odlišnými druhmi kimchi. V súčasnosti eviduje Múzeum kimchi (김치박물관), ktoré sa nachádza v Soule, až 187 rôznych druhov a variácií kimčhi.
Účinky
Kimchi nie je len forma konzervácie čerstvej zeleniny. Je to plnohodnotná súčasť kórejského jedálneho lístka, a to vďaka enzýmom a organizmu prospešným baktériám, ktoré sa množia pri procese fermetáce. Kimchi je tiež zdroj vitamínov a minerálov, prostriedok k udržaniu zdravého tráviaceho systému. Stimuluje chuť k jedlu a celkovú vitalitu organizmu.