O jedálenských paličkách
Jedálenské paličky môžu byť vyrobené z dreva, bambusu, kostí, slonoviny alebo kovu. Dnes sa však jedálenské paličky vyrábajú najčastejšie z plastu. V Číne sa pri stolovaní používali strieborné jedálenské paličky a to z toho dôvodu, aby striebro odhalilo prípadný skrytý jed v jedle.
Využitie
Japonské jedálne paličky sú kratšie ako prútika čínske, ale spôsob používania sa nelíši. Z paličiek sa vytvoria akési kliešte s pomocou ktorých sa jedlo vkladá do úst. Spodná palička je nepohyblivá a jedlo sa k nej pomocou hornej pohyblivej paličky tlačí. Spodný prútik je potrebné vložiť do úžľabia medzi palcom a ukazovákom, oprieť o spodnú časť kĺbu palca a prstenníkom ju ku kĺbu silne pritlačiť. Pohyblivý prútik sa drží rovnako ako ceruzka v bruškoch palca, ukazováka a bočné plochy prostredníka. Používanie jedálnych paličiek má tiež svoje pevné pravidlá, napr. paličkami sa neťuká o stôl, riad ani jednou paličkou o druhú, jedálne paličky sa neolizujú, je nevychované ukazovať paličkami okolo seba, paličky sa nepoužívajú na priťahovanie nádob, držanie paličiek v pästi je výhražné gesto a ďalšie. Konzumácia jedla pomocou paličiek je tiež zdravšia, pretože veľkosť sústa znemožňuje hltanie a prispieva k lepšiemu rozhryzeniu. Je zaujímavé, že v niektorých bojových umeniach sa paličky používajú ako improvizované zbrane, pretože vrhnutý prútik má neočakávane vysokú prieraznú silu.
Upozornenie
Jedálenské paličky sú drevené lakované, preto sa neodporúča umývanie paličiek v umývačke.
Čo je obsahom dodávky
Pri objednaní tohto produktu obdržíte sadu piatich jedálnych paličiek.