Letná zelenina Yakibitashi
Letná zelenina Yakibitashi
Japonská zelenina Yakibitashi je lahôdka nielen pre vegetariánov. Je to grilovaná zelenina marinovaná v marináde, ktorej základ je dashi vývar. - 0,5 kg rôzne druhy zeleniny - 2 pl sezamový olej - 2 pl sójová omáčka - 2 pl mirin - sladké ryžové víno - 2 pl saké. Ingrediencie na dashi vývar: - 50 g bonito flakes (veľmi tenké hoblinky zo sušeného tuniaka - 50 g kombu morské riasy - 0,5 l vody. Bonito flakes dáme spolu s kombu do vriacej vody a okamžite vypneme var, nemiešame. Po chvíli lúhovania precedíma a získame nádherný voňavý vývar dashi. Môžeme použiť aj instantný dashi prášok, ktorý rozpustíme vo vriacej vode. Zeleninu nakrájame na rôzne tvary a pokvapkáme olejom, ugrilujeme. Pokiaľ použijeme baklažán, kúsky nadrežeme šikmým rezom - tenké plátky. Potom ho namáčame do studenej vody, aby sa odstránila horkastá chuť. Vodu jemne vyžmýkame. Grilovanú zeleninu marinujeme cca 2 hod v dashi vývare do ktorého sme dali mirin, saké, stipku soli a sójovú omáčku. Podávame ozdobené bonito lupienkami. HappyWok
Pridajte si do košíka: