Menu

Naša Kimča

Kimčujeme a Vy ako trávite čas? Už sa u nás stalo tradíciou, že víkend pred Dušičkami nám maminky zbalia naše detičky a vyrážame s priateľmi na našu chatu na Kysuciach. Tento víkend patrí vyrezávaniu svetlonosov a príprave Kimči. Bude to už aj zo pätnásť rokov, čo takto chodievame. Vymyslel to môj otec, ktorý sa po výlete v Kórei zamiloval do ich národneho jedielka KimChi. Kórejci ho jedávaju niekoľkokrát za deň a skutočne vo všetkých formách. Obľúbil si ho aj náš sused chatár Žižo, doslova sa doňho zamiloval. Vždy príde s prosíkom, aby sme mu trošku odložili. Raz to nejako pomotal a prišiel so slovami "že či sme už tu KIMČU urobili, že by chcel ochutnať". Nám sa to natoľko zapáčilo, že od vtedy to voláme Naša Kimča a hneď každý vie o čo ide. Dúfam, že sa Vám náš recept zapáči a stanú sa z Vás tiež Kimčisti. Tak do skimčenia priatelia.

RECEPT NA NAŠU HAPPYWOK KIMČU

Čo budeme potrebovať:
• Kapusta ázijského typu (pekingská, kórejská, čínska)
• Morská soľ
• Biela reďkovka – dlhá aj guľatá vrátane vňate
• Červená reďkvička
• Čerstvý zázvor
• Mrkva
• Cesnak
• Nakladaná reďkvička žltá
• Chilli papričky čerstvé – (ideal rôzno farebné)
• Pór
• Mladá cibuľka
• Medvedí cesnak
• Chilli powder
• Gochujang – fermentovaná pasta z červenej papriky
• Rybacia omáčka
• Morské riasy Wakame (mrazené, sušené, alebo čerstvé)
• Krevetový mix (mrazený)
• Ryžová múčka
• Hnedý cukor

Príprava KAPUSTY:
Kapustu pozdĺžne rozrežeme, očistíme od suchých listov, poriadne umyjeme. Odkvapkanú kapustu nakrájame na cca 5 x 5 cm kusy, menšie pol-hlávky môžeme nechať vcelku.
Následne kapustu nasolíme, pomer: 1 % soli k hmotnosti kapusty (na 1 kg kapusty 10 g soli)!!!
Necháme odležať aj 2 hodiny.

Príprava OMÁČKY:
Riasy Wakame poriadne prepláchneme, zbavíme ich čo najviac soli. Namočíme ich do studenej vody aby napučali. Riasy následne scedíme a zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli. Potom riasy nakrájame na menšie kúsky a spolu s vychladenou vodu použijeme do omáčky.
Krevetový mix dôkladne prepláchneme od soli a necháme odkvapkať cez cedidlo.
V pohári s vodou rozmiešame cca 2 lyžice ryžovej múčky, privedieme do varu, vznikne nám rôsolovitá hmota.
Všetkú zeleninu očistíme, dôkladne umyjeme, hlavne pór, ktorý pozdĺžne narežeme a vymyjeme z vnútorných listov piesok. Peknú vňať z bielej reďkovky umyjeme a cele listy použijeme do kimchi! Na červenej reďkvičke odstránime vňať, pekné korienky necháme ako súčasť rezu pre vizuálny efekt.
Zeleninu nakrájame na rôzne tvary, každý druh inak, aby to pekne vyzeralo. Chilli papričky môžeme zbaviť jadierok (resp. nemusíme, podľa chuti a štipľavosti) a nakrájame na krúžky.
Do veľkého hrnca (veľkej misy) dáme riasy spolu s vodou, krevetový mix a ryžový rôsol. Premiešame a pridáme chilli powder, nešetríme ním (neštípe, je kvôli farbe). Na 10 kg hmoty cca 0,5 kg chilli powderu. Ďalej pridáme 200 g Gochujang pasty, cca 300 ml rybacej omáčky a 2 hrste hnedého cukru. Všetko dôkladne premiešame. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu okrem kapusty a premiešame. Chuť by mala byť jemne ostrá, rybacia, pozor na soľ!!!

Ideme do finále, nakladáme:                                                                                                                                  Kapustu nepremývame a pridávame ju po vrstvách do kvasnej nádoby (súdku). Vrstvíme ju na striedačku s omáčkou a až tu ju premiešame. Prečo? No, ešte nikdy sme nekúpili správne množstvo kapusty a vždy jej je viac ako sa zmestí do sudu. A predsa nebudeme vyhadzovať tak dobrú omáčku :)
Hotové kimchi necháme 2-3 dni pri izbovej teplote, aby sa spustil proces kvasenia. Následne súdok preložíme na chladné tmavé miesto. Takto naložené Kimchi nám vydrží aj 1 rok, len nezabúdajme na čistotu a pravideľné zalievanie okraja súdku.

 

 

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Vrátiť sa k nákupu Prejsť k objednávke