HappyBlog - blog zo sveta Ázie
Zázvor: Liečivý koreň pôvodom z Ázie
🫚 Zázvor, nenápadný koreň, ktorý je veľmi populárnym aj na Slovensku, má v ázijskej kultúre výnimočné miesto. Jeho ostrá, korenistá chuť a nespočetné zdravotné benefity z neho robia dôležitú ingredienciu nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Či už ste milovníkom ázijskej kuchyne alebo hľadáte spôsoby, ako posilniť svoje zdravie, zázvor vám môže byť skvelým spojencom.
Umami: Skrytá chuť, ktorá zmení vaše varenie
😋 Ak ste niekedy ochutnali jedlo, ktoré vám spôsobilo naozaj jedinečný chuťový zážitok a túžbu po ďalšom súste, je pravdepodobné, že ste sa stretli s umami – piatou chuťou, ktorá je základným kameňom ázijskej kuchyne. Umami, často opísané ako „lahodné“ či „chutné“, je viac ako len príchuť. Má schopnosť dodať jedlám hĺbku, vyvážiť ich a zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Poďme sa pozrieť, čo presne umami je, ako ovplyvňuje naše chuťové poháriky a ktoré ázijské potraviny sú najlepším zdrojom tejto unikátnej chuti.
Zaujímavá Ázia s Wokom: pôvod zmrzliny Vás prekvapí
🍨 Pôvod zmrzliny by ste márne hľadali v Taliansku. Táto obľúbená pochúťka na celom svete, má svoj pôvod v dávnej histórii a prekvapivo pochádza z Číny. Jej cesta cez tisícročia až na náš stôl je fascinujúcim príbehom, ktorý kombinuje vynaliezavosť a kulinárske umenie.
Pho vs. Ramen: súboj ikonických ázijských polievok
🍜 V ázijskej kuchyni existujú jedlá, ktoré sa stali synonymom pre svoje krajiny pôvodu. Dve z najznámejších polievok, ktoré si získali srdcia mnohých gurmánov po celom svete, sú vietnamské pho a japonský ramen. Hoci sú obe polievky známe pre svoje lahodné a jedinečné chute, líšia sa svojimi ingredienciami, spôsobom prípravy a kultúrnym pozadím. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.
Sushi: najobľúbenejšie jedlo z Japonska
🍣 Sushi je jedným z najznámejších jedál japonskej kuchyne, ktoré si získalo popularitu po celom svete. Jeho jedinečná kombinácia čerstvých ingrediencií, ryže a morských plodov robí z tohto pokrmu nezabudnuteľný zážitok. Ale okrem samotnej chuti má sushi bohatú históriu a množstvo zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia.
Kimchi: objavte kórejský recept na dlhovekosť
🥗 Kimchi je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý je jedným z najstarších a najznámejších jedál v kórejskej kuchyni. Pôvod kimchi siaha viac ako 2000 rokov dozadu, do obdobia, kedy ľudia začali používať fermentáciu ako spôsob konzervácie zeleniny počas zimy, keď bola čerstvá zelenina nedostupná.
Mochi: sladká dobrota s bohatou históriou
🍬 Mochi koláčiky sú jednou z najznámejších tradičných japonských sladkostí, ktoré si získali obľubu po celom svete. Tieto mäkké a pružné koláčiky sú vyrobené z lepkavej ryže (glutinóznej ryže) a ich jemná textúra a unikátna chuť robia mochi výnimočným dezertom, ktorý je zároveň spojený s japonskými sviatkami a rituálmi.
Zaujímavá Ázia s Wokom: nájdite vnútornú silu ako samuraj
🫖 Tajomstvom samurajov bol ich "energetický nápoj" ktorým bol aj dnes populárny čaj matcha. Samuraji ju považovali za nápoj s posvätnými vlastnosťami. Pili ju pred bojom pre jej schopnosť zlepšovať sústredenie, bdelosť a vnútorný pokoj.
Ryža: kráľovná potravín na celom svete
Ryža je jednou z najdôležitejších plodín na svete a je základnou potravinou pre miliardy ľudí. Existuje mnoho druhov ryže, z ktorých každý má svoje špecifické vlastnosti a ideálne použitie v kuchyni. V nasledujúcom článku sa pozrieme na hlavné druhy ryže a ich kulinárske využitie.
Slová z Ázie na zjedenie: "izakaya"
V tomto článku sa dozviete, čo sa ukrýva pod týmto japonským slovom